Joomlaboek
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt een zwenkkraan?

Een zwenkkraan is ofwel een kolomzwenkkraan ofwel een wandzwenkkraan en staat vrijwel uitsluitend stil. Ze zijn eerder te vinden in productie- en fabricagehallen voor het transport van ladingen dan op bouwplaatsen. Ze zijn kleiner, zeer flexibel bij het zwenken en kunnen daarom worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan doeleinden en worden daarom gebruikt in vele gebieden van de industrie. Naast wandzwenkkranen en kolomzwenkkranen zijn er ook mobiele zwenkkranen. Hefvermogen en hijsklasse spelen een belangrijke rol bij de keuze van de juiste kraan.

Een zwenkkraan is een speciaal soort kraan 

Ze zijn bijzonder geschikt voor sommige toepassingen omdat ze relatief goedkoop zijn. Daarnaast zijn ze eenvoudig te installeren met een plaat op de vloer of aan de muur. Een zwenkkraan is bijzonder geschikt voor intern vervoer van goederen of containers, voor het laden van goederen, bijvoorbeeld voor het laden en lossen van voertuigen. De zwenkbewegingen van een kraan worden gecontroleerd door één operator. De bediening kan plaatsvinden met een druk op de knop, via de kabel of via de radio. Naast de zogenaamde zwenk- en draaikranen zijn er ook nog, werkplaatskranen, statiefkranen, portaalkranen. Installatieplaatsen voor een zwenkkraan zijn meestal afhankelijk van de respectievelijke eisen en toepassingsgebieden. 

Werk)Bereik en draagvermogen

Twee belangrijke parameters zijn afhankelijk van de kraanarm (het horizontale deel van een kraan). Aan de ene kant het bereik, aan de andere kant het draagvermogen. Het bereik is het gebied op de kraanarm dat met de wagen bereikbaar is. Het kleinste bereik ligt dicht bij het verticale deel van de kraan, terwijl het grootste bereik zich aan het uiteinde van de kraanarm bevindt. Het bereik kan nooit de volledige lengte van de kraamarm zijn, maar is altijd iets kleiner.

De last of het hefvermogen van een kraan hangt ook af van de lengte van de arm; hoe langer de arm, hoe lager het mogelijke hefvermogen gemeten aan het uiteinde van de arm of op het punt van het grootste bereik. Bijvoorbeeld, op een model van een kolomkraan met een bereik van 3 meter is het draagvermogen 1000 kg, terwijl op hetzelfde model, met een bereik van 7 meter, het draagvermogen slechts 250 kg is. Het maximale draagvermogen van een zwenkkraan ligt in het bereik van honderd ton, mobiele kranen kunnen soms lasten tot 1250 ton dragen.

Zwenkkranen kunnen in verschillende werkstralen werken. Het zwenkbereik is de doorslaggevende factor voor de werkradius: de meeste zwenkkranen bevinden zich in een straal van 180 – 270° of 180 – 360°.

De veiligheid van o.a. zwenkkranen wordt met uiterste precisie gecontroleerd en gehandhaafd door professionals van EKH.