Joomlaboek
Image default
Gezondheid

Een deficiënt van vitaminen.

Een vitamine b12 tekort is iets wat enkele oorzaken kan hebben. Hierbij moet je denken aan een verminderde inname van de vitaminen zelf, doordat men niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Over het algemeen is het tekort vaak terug te vinden bij ouderen, maar ook bij alcoholisten. Vitamine B12 wordt opgenomen in het einde van de dunner darm. Er zijn dus ook een hoop andere factoren die een rol kunnen spelen aan het tekort van vitamine. Als je een operatie hebt gehad aan je dunne darm dan kan het zo zijn dat de dunne darm het niet meer goed opneemt. Een bacteriële overgroei kan ook een probleem zijn waardoor B12 niet meer goed opgenomen wordt in het lichaam.

De klachten die bij een tekort kunnen komen verschillen natuurlijk per persoon. Enkele van de klachten die zouden kunnen optreden zijn: bleek zien, een slap en moe gevoel de hele dag door, licht in het hoofd of een gebrek aan eetlust. Vervolgens kan het zo zijn dat je last krijgt van een pijnlijke en branderige tong, gewichtsverlies en het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van diarree. Mocht je te lang rondlopen met een tekort aan vitamine B12 dan kan het zo zijn dat je neurologische gevolgen krijgt, omdat het zenuwstelsel aangetast wordt op de lange termijn. Hierbij kun je ook denken aan coördinatieproblemen en zelfs psychische stoornissen die op kunnen treden.

Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B12 binnen krijgt. Hierbij kun je denken aan een gezond dieet, maar als dat niet mogelijk is dan zijn er ook andere opties. Een andere optie is het gebruik maken van voedingssupplementen, die je kunt verkrijgen in de vorm van topvitamins. Mocht het echter zo ver gekomen zijn dat je echt te weinig hebt dan is een injectie met B12 ook een optie.

http://www.topvitamins.nl