Het is er nu de tijd nog niet voor. Maar na de feestdagen melden ze zich weer. Met schuldgevoelens. Mensen die zichzelf willen straffen voor hun losbandig eetgedrag tijdens sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Boete doen voor dat ongebreidelde genot. Het is tijd voor de Grote Schoonmaak. De Zelfreiniging. Sapvasten dus. Sapvasten is één van de manieren om te detoxen. De kwade stoffen moeten eruit. Na al die schranspartijen en snoeperijen kunnen je darmen wel een inwendige poetsbeurt gebruiken, toch? Maar hoe ga je te werk als je wilt sapvasten?

Wat is de achtergrondgedachte van sapvasten?

 Door te veel en te snel te eten en sterk kunstmatig bewerkte voeding te gebruiken kan je spijsvertering overbelast raken. Afvalstoffen hopen zich op in je darmen en dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen die uiteenlopen van moeheid en hoofdpijn tot verstopping of buikpijn. Stress kan deze klachten bovendien verergeren. Door je darmen op te schonen voel je je vaak weer energieker en verdwijnen de meeste klachten. Dat gebeurt door het sapvasten. Let wel op dat het niet voor iedereen geschikt is. Ben je zwanger of ziek of heb je last van eetstoornissen of ondergewicht? Dan is sapvasten niet voor jou geschikt. Als je twijfelt of sapvasten goed voor jou zou kunnen zijn, dien je altijd eerst een arts of diëtist te raadplegen.

Zijn er ook bijwerkingen?

Behalve afvalstoffen kunnen er ook emoties of stress vrijkomen tijdens het sapvasten. Zo kun je bijvoorbeeld sneller gaan huilen of geïrriteerd zijn. In het begin kun je heel moe zijn of hoofdpijn hebben en last krijgen van duizeligheid of lusteloosheid. Door de onthouding van vast voedsel kun je je futloos voelen. Je kunt misselijk zijn, kramp in je buik hebben of een onrustig en leeg gevoel. Ook pijn in spieren en gewrichten komt voor, maar dit zijn normale verschijnselen en een natuurlijke reactie van je lichaam.