Joomlaboek
Image default
Mode en Kleding

Hoe worden zilveren sieraden gemaakt?

Er is iets magisch aan de koele witte glans van een zilveren sieraad, die ons al sinds mensenheugenis weet te boeien. Sinds de oudheid worden er munten, decoratieve objecten en sieraden van dit edelmetaal gemaakt. Zilver heeft door zijn buigzaamheid en sterkte door de eeuwen heen zijn populariteit bij ambachtslieden weten te behouden.

Welk ontwerp voor het zilveren sieraad

Het maken van een zilveren sieraad is een heel proces, vanaf het moment dat het zilver wordt aangevoerd vanuit de mijn tot het moment dat het sieraad wordt verkocht. Het sieraad dat je om je hals of vinger draagt is door vele transformaties gegaan. In de meeste gevallen is het zilver dat bij de edelsmid aankomt klaar om te worden gebruikt voor het vervaardigen van sieraden volgens de methode die de edelsmid verkiest. De edelsmid heeft een verscheidenheid aan opties met welke vorm van zilver hij zou willen werken. Vaak kunnen edelsmeden kant en klare vellen zilver kopen van verschillende diktes of walsdraad in verschillende maten en vormen. Ook kan de edelsmid blokken of brokstukken van zilver gebruiken om te smelten en te gieten in een mal, dit proces wordt gieten genoemd.

Het hameren van zilver

Zilveren sieraden kunnen door middel van verschillende technieken worden gemaakt en representeren vaak de kunstenaar zijn unieke stijl. Een van de oudste vormen van werken met zilver, omdat het zo zacht is, is om het zilver uit te rollen en dan een ruwe vorm, wat het zilveren sieraad zal worden, uitsnijden. Vaak wordt het gesneden stuk dan gestampt met een hamer om het zilver te vlakken en te harden. Zilverstukken werden soms gehamerd om de definitieve vorm aan een sieraad te geven. Gehamerd zilver heeft vaak een zeer unieke uitstraling vanwege de sporen van de hamer. Het zorgt er ook voor dat elk sieraad uniek is en dat niemand een zilveren sieraad heeft net als het jouwe.

Het gieten van zilver

Een andere methode die ook heel oud is heet gieten. Gieten is wanneer stukken zilver worden gesmolten en vervolgens in een mal worden gegoten om het vervolgens te laten uitharden. Het proces om de mal te maken is een kunst op zich en wordt vaak aangeduid als de verloren was methode. De kunstenaar neemt zachte was en boetseert de was in de gewenste vorm zoals hij het zilveren sieraad wenst. Dit wordt dan in een andere matrijs geplaats, vervolgens wordt er gips gebruikt om het wassen beeldje te omsluiten, met een opening aan de bovenkant. Wanneer het gips droog is wordt deze verwarmd waardoor de was smelt en het uit het gips loopt, de vorm van het nieuwe sieraad achterlatend in het gips. Vervolgens smelt de edelsmid het zilver tot het vloeibaar is en wordt het zilver in de mal gegoten. Zodra het zilver is gestold, wordt de mal vervolgens opengebroken en het zilveren sieraad verwijderd zodra het koel genoeg is om het te behandelen.

Het zilveren sieraad is nu klaar om te worden afgewerkt met handgereedschap, de scherpe randen zullen worden verwijderd en gepolijst om de stralende glans die we gewend zijn van zilveren sieraden tevoorschijn te toveren. Zodra dit is afgerond is het sieraad klaar om te worden verpakt en verkocht.

https://www.wereldsejuwelen.nl