Joomlaboek
Image default
Zakelijk

ERP-software en de vele functionaliteiten

ERP-software is in het huidige IT-landschap niet meer weg te denken, vooral in de zakelijke IT-markt. Deze software maakt bedrijfsprocessen eenvoudiger en optimaliseren deze processen ook. Steeds meer bedrijven nemen ERP-software af bij een van de vele leveranciers.

Wij willen graag uitleggen wat deze functionaliteiten zijn en wat de andere voordelen zijn van ERP. Maar het eerst verstanding om uit te leggen wat ERP precies is?

Een stuk bedrijfssoftware

ERP slaat op ‘Enterprise Resource Planning’. Een ERP-systeem is een soort gereedschap dat zorgt voor een hogere productiviteit binnen het bedrijf. Dit komt omdat veel processen binnen dit IT- en managementsystemen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd.

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Dat is ook de reden dat ERP-softwaresystemen zo veel van elkaar verschillen. Ieder systeem kan worden ingericht met modules die de verschillende afdelingen kunnen ondersteunen. Deze modules bestaan weer per softwarepakket uit verschillende functionaliteiten. Het vinden van de ERP aanbieder die de juiste software kan leveren is daarom zeer belangrijk.

Voordelen ERP-software

ERP-software brengt verschillende voordelen met zich mee. Afhankelijk van het bedrijf wordt er toegevoegde waarde gecreëerd op de volgende gebieden:

Automatisering van activiteiten en processen

Een ERP-systeem automatiseert eenvoudige en terugkerende werkzaamheden. Zo kunnen medewerkers zich bezig houden met de belangrijke taken.

Centrale database door ERP

Alle gegevens van het bedrijf worden samengevoegd tot een centrale database. Op deze manier wordt de samenwerking tussen alle afdelingen beter en wordt informatie beter gedeeld.

Real-time gegevens en analyses

Met ERP profiteert men van real-time gegevens waardoor iedere werknemer op elk moment van de dag inzicht heeft in de meest recente data.

Rapportages

Alle bedrijfsprocessen van een bedrijf worden gemonitord en geanalyseerd. Rapporten met de resultaten van deze analyses kunnen met een druk op de knop automatisch worden aangemaakt en dienen als basis voor besluitvorming.

ERP-modules

Een ERP-systeem bestaat uit verschillende modules. Elke module richt zich op een specifiek gebied van het bedrijf en bevat een breed scala aan functies. Alle modules zijn met elkaar verbonden via de centrale database en maken het zo mogelijk om afdelingsoverstijgende processen te implementeren. In een ERP-systeem zijn er bijvoorbeeld de volgende modules beschikbaar:

Business Intelligence (BI)

Een BI-module biedt tal van functies voor de analyse en evaluatie van bedrijfsprocessen. Belangrijke key performance indexen (KPI’s) kunnen worden weergegeven op overzichtelijke dashboards, jaarverslagen kunnen met een druk op de knop worden opgesteld en vraagplannen kunnen worden gemaakt op basis van geldige gegevens.

Customer Relationship Management (CRM)

Met een CRM-module kunnen alle zaken met betrekking tot de relatie met de eigen (potentiële) klanten worden beheerd en georganiseerd. Van contactmanagement tot uitgebreid leadmanagement tot marketingcampagnes, de CRM-module biedt tal van functies voor klantenservice, sales en marketing.

Documentbeheer

Alle documenten kunnen op auditbestendige wijze worden beheerd, verwerkt en gearchiveerd met een centrale DMS-module. In een duidelijk gedefinieerde mapstructuur worden alle documenten opgeslagen in een definitieve versie en kunnen ze worden bekeken – en verwerkt – door de bevoegde medewerkers. Dit verhoogt de transparantie, zorgt voor een snellere informatiestroom en voorkomt fouten.

Een ERP-leverancier

Wij willen een ERP-leverancier die wij willen uitlichten is Reflecta. Reflecta is een bedrijf dat met hun software alles goed wilt laten verlopen. Van het soepel verkopen van producten, logistieke processen die op orde blijven en dat de financiële situatie altijd overzichtelijk blijft. Reflecta biedt dat met hun software.