Joomlaboek
Image default
Aanbiedingen

Heeft jouw kat allergieen? Dan moet je dit lezen!

Hypoallergeen kattenvoer kan een goede optie zijn voor katten met een allergie, omdat het ingrediënten bevat die minder snel een allergische reactie veroorzaken. Hoewel echte voedselallergieën bij katten eigenlijk vrij zeldzaam zijn, hebben katten die ze wel hebben, meestal een probleem met rundvlees, vis of kip. Hypoallergene voeders bevatten deze ingrediënten dus meestal niet of hebben gehydrolyseerde versies ervan die meestal geen allergische reactie veroorzaken. Ondanks de aanduiding hypoallergeen, is geen enkele voeding echt zonder risico op het veroorzaken van een allergische reactie bij jouw kat. Elke kat kan voor iets anders allergisch zijn, dus hypoallergene voeding vermindert alleen maar de kans dat er een reactie optreedt.

Waar moet je op letten bij hypoallergene kattenvoeding?

Ingrediënten

Hypoallergeen kattenvoer wordt ook wel nieuw eiwit of gehydrolyseerd dieet genoemd, en kan gehydrolyseerd eiwit en één koolhydraatbron bevatten. Veel mensen denken dat graanallergieën veel voorkomen bij huisdieren, maar ze zijn eigenlijk heel ongewoon. Katten zijn vaker allergisch voor dierlijke eiwitten, dus door ze te hydrolyseren, laat men het lichaam denken dat het geen allergenen zijn.

Hydrolyse houdt in dat een eiwit in kleinere stukjes wordt afgebroken, waardoor het immuunsysteem er niet op kan reageren. Dit betekent dat hypoallergene voeding nog steeds rundvlees, vis, kip of andere eiwitten kan bevatten, maar dat deze gehydrolyseerd zijn en dus waarschijnlijk geen probleem zullen vormen.

Andere hypoallergene voedingsmiddelen bevatten andere soorten dierlijke eiwitten dan rundvlees, vis of kip. Deze minder gebruikelijke eiwitten worden vaak nieuwe eiwitten genoemd. Granen of koolhydraten zijn minder waarschijnlijk een probleem, maar een hypoallergeen dieet kan ook slechts één van deze opties bevatten om de variabelen verder te verminderen.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, is gebleken dat sommige voeders voor gezelschapsdieren ook ingrediënten bevatten die niet op het etiket staan. Dit maakt het nog moeilijker om ingrediënten te vermijden waar je kat allergisch voor is of om uit te zoeken waar die allergisch voor is. Het vinden van een hoogwaardig, betrouwbaar hypoallergeen kattenvoer is van het grootste belang als jij en de dierenarts vermoeden dat je kat een voedselallergie heeft.

Welke voedingsmiddelen worden in verband gebracht met voedselallergieën?

De voedingsmiddelen die typisch in verband worden gebracht met voedselallergieën bij katten zijn rundvlees, vis, kip en zuivelproducten. Een kat moet zijn blootgesteld aan een ingrediënt voordat hij er een allergie voor ontwikkelt. Een ingrediënt dat een kat lange tijd heeft geconsumeerd, kan op een bepaald moment in het leven van de kat toch een allergie veroorzaken. Een dier kan geen allergie ontwikkelen voor een voedingsmiddel waaraan het nooit is blootgesteld. Er is op dit gebied nog maar weinig onderzoek verricht en er kunnen nog andere allergenen zijn die nog niet zijn geïdentificeerd.

Een ingrediënt dat een kat lange tijd heeft geconsumeerd, kan op een bepaald moment in het leven van de kat toch een allergie veroorzaken.

Wat zijn de risicofactoren voor voedselallergie bij katten?

Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij voedselallergieën. Voedselallergieën zijn ook vaak gerelateerd aan atopie (inhalatie- of omgevingsallergieën); veel katten reageren op zowel voedingsingrediënten als omgevingsallergieën. Voedselallergieën kunnen zich bij een kat ontwikkelen vanaf de leeftijd van drie maanden. Katers en poezen hebben evenveel kans om een voedselallergie te ontwikkelen.

Wat zijn de klinische verschijnselen van voedselallergie bij de kat?

Katten met een allergie hebben vaak het hele jaar door chronische jeuk en huidontsteking. Deze jeuk komt meestal voor op het gezicht, de oren, de buik, de liezen, de oksels, de poten en de poten. Deze katten zijn zo jeukerig dat ze zich vaak overmatig verzorgen, wat leidt tot aanzienlijke trauma’s aan hun huid (wonden, schaafwonden) en haarverlies. Getroffen katten kunnen ook steeds terugkerende infecties van zowel de huid als de oren ontwikkelen. Bij sommige katten kunnen deze infecties het enige klinische teken van voedselallergie zijn. Heeft je kat last van hardlijvigheid? Probeer hem dan kattenvoer nat aan je kat te geven. 

Lees onze andere interessante blogs: