Joomlaboek
Image default
Dienstverlening

Obsessief-compulsieve Stoornis

Obsessief-compulsieve Stoornis

Obsessief-compulsieve Stoornis is een angststoornis, die ongewenste gedachtes en herhaaldelijke gedrag zoals handen wassen, tellen, schoonmaken of controleren bevat. Deze rituele zorgen voor tijdelijke verlichting, en wanneer ze niet uitgevoerd worden, verhoogt de spanning zich. Wanneer je OCD hebt, kunt je herhaaldelijke verontrustende gedachtes hebben die bekend staan als obsessies. Je kunt herhaaldelijk dezelfde ding doen – dit is compulsief gedrag. Voorbeelden zijn de zorg om gekwetst te worden. Het heeft de neiging om in de familie voor te komen.

Oorzaken van OCD

Artsen zijn er nog niet helemaal over eens wat de oorzaken van OCD zijn. Mensen geloven dat alle angststoornissen die geassocieerd zijn met een gevoel van controle verlies terug gaan naar onzekere banden in de kindheid. Deze onzekere band kan veranderingen in het brein produceren en kunnen in meerdere generaties in één familie voorkomen.

Symptomen

Sommige symptomen van OCD zijn bijvoorbeeld de lichten of fornuis herhaaldelijk uit doen, de deur op slot doen, geen wilskracht hebben wanneer het om boodschappen doen gaat, compulsieve gokkers of misbruik van verdovende middelen. Wanneer alcohol en tabak een deel van je leven zijn, voel je je angstig en wil je ze gebruiken, ook al zijn ze schadelijk. Je kunt een compulsieve werker zonder pauze zijn, of een compulsieve eter of sporter.

Preventie

Een behandeling in een vroeg stadium kan latere problemen voorkomen. Let op de symptomen van OCD en voorkom dat je terugvalt door je therapie bij te houden en de geneesmiddelen die voorgeschreven zijn in te nemen. Communiceer met je familie en geliefdes. Verminder de stress in je leven. Neem langzame, diepe teugen adem. Luister naar kalmerende muziek en neem een warm bad. Probeer yoga, eet een gebalanceerd dieet en hou je aan een sport routine.

Behandeling

Naast geneesmiddel, wat je met je arts kan bespreken, zijn er verschillende soorten hulpverlening beschikbaar die effectief kunnen zijn in het behandelen van OCD. Behandeling kan een combinatie van professionele hulpverlening en geneesmiddel zijn. Afhankelijk van de ernst van je symptomen, kan je huisarts hulpverlening en antidepressiva voorschrijven. Je kunt worden gevraagd om een lijst met de rituelen op te schrijven, om dan jezelf aan elke obsessie bloot te stellen, zodat je ze kunt overwinnen.

Behandelingscentra

De Obsessief-compulsieve stoornis programma voor ziekenhuis opname bij behandelingscentra biedt behandeling aan voor kinderen, adolescenten en volwassenen. Er wordt een streng cognitief gedrag (blootstelling en ritueel preventie) aanpak gebruikt. Geneesmiddel wordt onder controle toegediend. Het behandelingsteam bevat een therapeut met een Masters, een psychiater, psycholoog, maatschappelijk werker en een gekwalificeerde zuster. Na zes sessies over een periode van vier maanden, wordt het opgevolgd met telefonische sessies.

De Psycholoog – Top psychologen in Maastricht

https://www.depsycholoog.nl/maastricht/