Joomlaboek
Image default
Verbouwen

Hoe egaliseer je een houten vloer?

Na verloop van tijd kunnen houten vloerdelen ongelijk worden door slijtage, vervanging en kromtrekken bij warmtewisselingen. Dit kan het moeilijk maken als u de vloer wilt vervangen door tapijt of een nieuwe laminaatvloer. Als u ervoor zorgt dat uw houten vloer waterpas ligt, zal elk vloertype, inclusief vinyl, dat erop wordt gelegd niet beschadigd raken en nog jaren meegaan.

 

Als u een nieuwe vloer gaat leggen, moet u ervoor zorgen dat het oppervlak eronder vlak is, zodat gebreken niet zichtbaar zijn op uw nieuwe vloer en ongelijkmatige slijtage veroorzaken.

 

Dingen om te controleren voordat u uw houten vloer egaliseert

Houten vloer egaliseren? Let hierop!

 

–          Controleer op rotte vloerdelen; deze moeten worden vervangen voordat u de hardboardplaten plaatst. Als ze niet worden vervangen, kan dit in de toekomst problemen veroorzaken met de stabiliteit van de vloer.  

 

–          Controleer ook of er vloerplanken loszitten of kraken; deze moeten worden vervangen voordat u de nieuwe vloer legt. Gebruik, indien mogelijk, een leiding- of kabeldetector om vast te stellen of de vloerplaat hierdoor kraakt en gebruik schroeven in plaats van spijkers, omdat dit nog meer kraken kan veroorzaken.

 

Als u problemen hebt met de leidingen of bedrading die u moet repareren, is dit het moment om de reparaties te voltooien voordat u de hardboardplaten neerlegt.

 

Spijkers of schroeven die loszitten en zich boven het oppervlak bevinden, moeten verder worden vastgespijkerd om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan bij het leggen van de platen. Het kan ook zijn dat u ongelijke vloerdelen die iets omhoog zijn gekomen, moet schuren.

 

Hardboardplaten zijn een goede manier om een houten plankenvloer te egaliseren, en als bonus vermindert dit eventuele tocht in uw huis.

 

Kies hardboardplaten van 3 mm dik om uw vloer te egaliseren en zorg ervoor dat ze goed zijn voorbereid voordat u ze aanbrengt door water over de gestructureerde zijde te sproeien en ze 48 uur lang op de vloer van de kamer te leggen. Dit betekent dat ze een beetje uitzetten voordat ze drogen en worden vastgezet, waardoor ze niet uitzetten en knikken nadat u ze hebt gelegd.

 

Als er houten vloerdelen zijn die meer uitsteken dan de andere, schaaf deze dan voordat u de hardboardplaten legt.

 

Bevestig de hardboardplaten op hun plaats met korte spijkertjes, zodat ze niet door de vloerplanken heen gaan en per ongeluk beschadigen. Als u klaar bent, volgt u onze eenvoudige stappen voor het leggen van uw hardboardplaten.

 

Stap 1: Het leggen van de platen

Leg de hardboardplaten met de textuurzijde naar boven, zodat u kunt zien waar de lijm moet komen te liggen. Zorg ervoor dat u de vloerplaten in een rechte hoek legt ten opzichte van de manier waarop de bestaande vloerplaten zijn geplaatst. Begin in een hoek van de kamer en zorg ervoor dat u de spijkers ongeveer 13 mm van de randen van de plaat plaatst. Probeer de spijkers in een piramidepatroon te plaatsen om te voorkomen dat de platen doorbuigen als u ze vastspijkert.

 

Stap 2: Een rij afwerken

Hier bij Leader Floors hebben we in de loop der jaren een methode ontwikkeld om een houten vloer te egaliseren, en één tip die we u aanraden te voltooien heeft specifiek te maken met de tussenruimte tussen uw hardboardplaten.

 

Zorg ervoor dat de hardboardplaten zo dicht mogelijk bij elkaar worden gelegd, spijker ze langs elke ontmoetingsrand vast voordat u piramidevormig verder gaat. Als u het einde van de rij hebt bereikt, snijdt u de laatste op maat. Gebruik een meetlint om de resterende afstand tussen de laatste volledige vloerplank te noteren en markeer vervolgens de afstand op de laatste plank en zaag deze op maat. Zo bent u er zeker van dat u de vloer volledig bedekt.

 

Stap 3: Gebruik uw snijresten

Om ervoor te zorgen dat u geen materiaal verspilt en om de kosten te beperken, kunt u de nieuwe rij beginnen met het snijafval van de laatste rij platen. Dit zorgt ervoor dat de naden verspringen en vermindert de verspilling. Ga door tot de vloer bedekt is. Gefeliciteerd, u hebt uw houten vloer geëgaliseerd! Nu is het tijd om uw nieuwe laminaatvloer te kiezen.

https://www.egaliseer.nl/egaliseren-houtenvloer/