Joomlaboek
Image default
Banen en opleidingen

Studiekeuze passend bij profielkeuze

In het Nederlandse schoolsysteem van vandaag de dag is het zo dat de leerlingen die HAVO of VWO volgen een vakkenpakket moeten gaan kiezen wanneer ze naar de bovenbouw gaan. Zo’n vakkenpakket wordt ook wel vaak een profiel genoemd. Er zijn verschillende profielen waar leerlingen uit zouden kunnen kiezen. Verderop kun je meer lezen over de verschillende profielen die er zijn. Zo’n vakkenpakket of profiel kiezen kan alvast een klein voorproefje zijn van het maken van een studiekeuze wat de leerlingen aan het einde van hun middelbare schooltijd zal staan te wachten. Het kan zo zijn dat een bepaalde profielkeuze invloed kan hebben op iemands studiekeuze. Als een leerling hier moeite mee heeft kan de leerling gebruik maken van hulp bij studiekeuze.

 

Wat zijn de verschillende profielen?

Er worden over het algemeen vier verschillende profielen van elkaar onderscheiden. Deze vier zijn economie & maatschappij, cultuur & maatschappij, natuur & techniek en natuur & gezondheid. Het zal je dus wel opvallen dat er twee profielen zijn die zich richten op de kant van de maatschappij en twee profielen die zich meer richten op de kant van natuur. Zoals gezegd zijn er bepaalde studies waar je alleen aan zal mogen deelnemen als je een specifiek profiel hebt gevolgd. Als je dus een droomstudie in gedachten hebben is dit ook zeker iets om in de gaten te houden bij het kiezen van een profiel.

Verband profiel en studie

Het kan dus zo zijn dat je een bepaald profiel gevolgd moet hebben om de studie te doen die je graag zou gaan willen doen. Als het zo is dat je niet het juiste profiel hebt gevolgd, dan loop je het risico dat je niet de studie mag gaan doen die je voor ogen hebt. Als dat het geval is dan zul je waarschijnlijk wel hulp bij studiekeuze nodig hebben om tot een goede alternatieve studiekeuze te komen die wel aansluit bij het profiel wat je op de middelbare school hebt gekozen. Een voorbeeld van een studie waarbij je een bepaald profiel moet hebben gevolgd is de studie geneeskunde.

 

Passend keuze advies

Je kunt een studiekeuze adviesbureau inschakelen als je moeite hebt met het maken van een studiekeuze die past bij het profiel wat je hebt gevolgd. Bij zo’n bureau werken vakkundige mensen die veel kennis hebben over welke studies bij welke middelbare school profielen passen. Voor ieder profiel geldt dat er meerdere leuke studies zijn die goed op dat profiel zouden aansluiten. Het is dus niet zo dat je gelijk vast zit aan een bepaalde studie als je een profielkeuze maakt. Met een profiel van natuur en techniek kun je bijvoorbeeld farmacie gaan studeren, echter ook ligt de studie gezondheidswetenschappen dan voor je open.