Joomlaboek
Image default
Boeken en Tijdschriften

Nog eventjes lezen

Je brengt je kind op bed, grote kans dat je je kind nog even voorleest of laat lezen om tot rust te komen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lezen stress kan verminderen, het je geheugen kan versterken en natuurlijk je vocabulair uitbreiden. Optimaal hiervoor is om zelf te lezen, maar voorlezen draagt ook zeker bij aan deze voordelen. Ook kan er onderscheid gemaakt worden in wat er gelezen wordt. Er zijn nota bene erg veel soorten boeken om te lezen. Soorten boeken die gelezen kunnen worden zijn bijvoorbeeld strips, de bekende ‘’kinderboeken’’ of een gepersonaliseerd voorleesboek 

Zijn strips verkeerd? 

Strips hebben een erg negatief beeld. Vaak wordt gedacht dat er van het lezen van strips niks geleerd kan worden Zo zou het te makkelijk zijn waardoor deze kinderen ‘’normaal’’ lezen alleen maar lastig zouden vinden en ook zouden de onderwerpen in de strips niet goed zijn voor kinderen. Deze gedachten blijken echter toch al wat achterhaald. Allereerst zorgen de strips voor meer plezier in het lezen waardoor kinderen eerder zullen gaan lezen. Ook zijn de onderwerpen in strips erg relevant voor de algemene kennis, omdat er veel situaties zijn die terugkomen in het dagelijks leven. Verder dwingen strips tot het scherp observeren en daardoor kunnen de strips helpen de verhaalstructuren te doorgronden. Dit kan allemaal bijdragen aan het lees vertrouwen wat een kind opbouwt, wat op zijn beurt weer helpt bij het lezen van ‘’normale’’ boeken.  

De verschillende niveau’s 

Een andere optie om te lezen is de standaard kinderboeken. Deze boeken zijn er in allerlei niveau’s. Hiermee kun je je kind steeds wat meer uitdagen door steeds een iets hoger niveau te nemen. Op basisscholen wordt dit vaak ook doorgevoerd waarbij de ‘’levels’’ van een kinderboek worden weergegeven met avi’s. Aan een leeftijd zit ook een standaard avi gekoppeld, zo zal een kind van vier tot vijf waarschijnlijk avi een hebben, een kind van zes tot zeven waarschijnlijk avi twee of drie en een kind van acht of negen waarschijnlijk avi vijf tot zeven.  

Je eigen kinderboek 

Tot slot is er ook nog een kinderboek gepersonaliseerd. Deze kinderboeken worden gepersonaliseerd op basis van de naam van het kind en een eigen pasfoto of een andere duidelijke foto. Daarnaast kan je natuurlijk zelf kiezen welk boek er voor het kind gepersonaliseerd gaat worden. Deze boeken gaan daarentegen niet op avi’s, maar wordt er gekeken naar hoe erg het onderwerp bij het kind past. Naast deze verschillen zijn ze vrijwel hetzelfde als alle andere ‘’standaard’ kinderboeken.