Joomlaboek
Image default
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen

Elk jaar opnieuw stijgen de energiefacturen met de verwachting dat ze dit alleen nog maar blijven doen. Uitputtende energie raakt ooit om. Daarom wordt er steeds meer gekeken hoe groene energie gebruikt kan worden in alle huishoudens. Om je over de streep te helpen om voor zonnepanelen te kiezen, werd door de overheid de salderingsregel in het leven geroepen.

Wat is de salderingsregel? Met de salderingsregel kan je heel wat kosten besparen op je energierekening. De salderingsregel is voor klein gebruikers met een aansluiten van maximaal 3 x 80 Ampère. Wanneer je boven de 55.2 kW kom je niet in aanmerking voor de regeling. Wanneer je met je zonnepanelen te veel energie omzet wordt deze met behulp van je meterlast automatisch doorgespeeld naar de energieleverancier. De energieleverancier kan op zijn beurt deze energie doorverkopen.

De energie die jij te veel omzet met je zonnepanelen wordt uiteraard tegen een bedrag teruggeleverd aan de energieleverancier. Dit wordt uiteindelijk verrekend met het totaal aan energie dat jij op zijn beurt gebruikt van de energieleverancier. Hierdoor zakt je energiefactuur een heel deel. Deze regeling wordt de salderingsregeling genoemd en werd door de overheid opgezet om de aanschaf van zonnepanelen, en daarmee groene energie, aantrekkelijk te maken voor huizeneigenaren.

Voorbeeld salderingsregeling Stel je voor dat je op jaarbasis 5000 kWh aan stroom afneemt. Daartegenover lever je 4000 kWh stroom aan de energieleverancier. De 4000 kWh wordt gesaldeerd en betaal je niets meer over. Enkel de resterende 1000 kWh aan gebruikte stroom wordt verrekend.

Andersom wanneer je 3000 kWh aan stroom afneemt en daartegenover 4000 kWh stroom levert aan de energieleverancier, zal de energieleverancier je een vergoeding overmaken voor de aan 1000 kWh rest geleverde stroom. Je kan dus nog wat verdienen aan je zonnepanelen. Het bedrag dat je terugkrijgt hangt af van de prijzen die worden afgesproken met de energieleveranciers, deze kunnen onderling verschillen. Deze ligt ongeveer tussen de 4 en 12 cent per kWh.

Aanmelden salderingsregeling Wanneer de salderingsregeling interessant klinkt voor je, is het verplicht je zonnepanelen aan te melden via energieleveren.nl. Je dient je persoonlijke gegevens door te geven en ook de gegevens van je zonnepanelen en installatie zoals de meterkast. Let op dat de aanmelding een verplichting is. Wanneer je je zonnepanelen niet aanmeldt, ben je strafbaar.