Belangrijke punten bij het kopen van Paardrijlaarzen, Jodhpurs of Chaps

Er zijn veel verschillende soorten schoeisels voor ruiters, elk hebben ze een weer duizenden verschillende uitvoeringen. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Het opmeten van je rijlaarzen en de juiste kuitmaat bepalen

Voor het juiste contact met je paard tijdens het rijden is het van belang dat je goede rijlaarzen draagt. De rijlaarzen moeten goed aansluiten om je benen, je enkel en je voeten. Ook is het heel belangrijk dat ze niet gaan slippen. De rand van de rijlaars moet precies onder de knieën zitten, dit zakt na enige tijd nog een beetje in. De juiste hoogte kun je bepalen door je knieën in een hoek van 90 graden te houden en je voeten plat op de grond, zorg er wel voor dat je geen schoenen draagt. De hoogte voor je laars is dan het aantal centimeters gemeten vanaf de knieholte tot aan de grond. De kuitmaat meet je door de omtrek van het dikste gedeelte van je kuit op te meten.

Materiaal van rijlaarzen

Rijlaarzen zijn in de meeste gevallen van leer of rubber gemaakt. De rijlaarzen van rubber zijn aanzienlijk goedkoper dan de leren paardrijlaarzen. Vooral kinderen dragen de rubberen rijlaarzen, ze zijn weersbestendig en waterdicht. De rijlaarzen van leer hebben een ritssluiting aan de voorkant of achterkant, dit zorgt ervoor dat je ze makkelijk aan en uit kunt trekken. Maar voor de liefhebber zijn ze ook met veters te verkrijgen.

Het is belangrijk dat je de rijlaarzen goed onderhoud, hier heb je ook verschillende verzorgingsproducten voor paarden. Het wordt aangeraden om voor dat je gaat rijden de rijlaarzen in te smeren met leer crème. Vooral aan de binnen kant bij de enkel omdat het paard juist daar de laars steeds raakt. Met leer crème hou je het leer gezond en bescherm je de laarzen tegen zweet en andere invloeden van buitenaf. Na het rijden kun je het beste even de rijlaarzen schoonmaken met een doek of een borsteltje, zo haal je het hardnekkige vuil meteen weg. Let op dat je lederen rijlaarzen nooit bij de kachel laat drogen, omdat de kans dan groot is dat het leer uitdroogt. Rijlaarzen zijn in er veel verschillende prijsklassen, dit hangt natuurlijk van het materiaal van de laars af maar ook van de kwaliteit en afwerkingen van de laars. Om toch goedkope paardrijlaarzen van goede kwaliteit te kopen is het verstandig om verschillende Ruitersport Outlets, Aanbiedingen en Acties af te gaan. Hier worden vaak ruitersport restanten aangeboden tegen aanzienlijk lagere prijzen. Zo heb je een kwalitatief goede rijlaars voor een mooie prijs.

Verschillende soorten Jodhpurs 

Jodhpurs zijn ideaal om te dragen voor zowel op als om het paard. Ze worden tijdens het rijden vaak in combinatie met chaps gedragen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Daarnaast kun je ze ook gewoon als stalschoenen dragen. Jodhpurs zijn gemaakt van rubber of van leer. De jodhpurs van rubber zijn wat goedkoper dan de jodhpurs van leer, ze zijn goed bestand tegen regenachtig weer en vuil zoals modder. De leren jodhpurs zijn er in vele uitvoeringen, zo heb je jodhpurs met een rits, veters of met elastiek. De jodhpurs met een rits of elastiek zijn heel gemakkelijk om aan of uit te trekken, ook hebben ze een hoog draagcomfort.

 

Chaps een goed alternatief voor paardrijlaarzen

Chaps zijn een veel gebruikt alternatief voor paardrijlaarzen. Deze worden ook wel minichaps genoemd. Chaps worden als alternatief op paardrijlaarzen gedragen om het onderbeen in combinatie met jodhpurs. Je kunt ze aan de jodhpurs bevestigen door het elastiek of klittenband onder de schoen door te halen. De meeste chaps zijn gemaakt van leer, ze bieden je benen voldoende steun tijdens het paard rijden. Net zoals bij de paardrijlaarzen is het erg belangrijk om chaps goed te onderhouden, zo heb je er nog jaren plezier van.

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/rijlaarzen-jodphurs.html