Joomlaboek
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten rieten daken

Rieten daken zijn daken die bij verschillende emoties sterk nostalgische emoties op kunnen roepen. Verder zijn rieten daken ook goed voor het milieu, aangezien ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. Ook is riet bijzonder goed in het reflecteren van warmte en isoleren, wat betekent dat als je een rieten dak hebt, je meestal energie zuinig bent en dus duurzamer bezig bent. Het is dus zo dat het in deze tijd van klimaatverandering en een vergroot broeikaseffect een hele reële optie is om een rieten dak aan te laten leggen, al is het alleen om het milieu een handje te helpen en niet zozeer omdat het er zo mooi uitziet. Omdat het dus een echte optie is, is het handig om iets meer te weten te komen over rieten daken.

 

Er zijn kort door de bocht twee verschillende soorten constructies voor rieten daken. Een traditionele rieten kap is de constructie die al eeuwenlang wordt gebruikt en daarom geschikt is voor mensen die dat echte nostalgische gevoel zoeken. De gesloten kap is een moderne manier om riet te leggen en mist daarom dat nostalgische gevoel. Ook is het de enige optie voor nieuwbouwhuizen indien er daarop een rieten dak moet komen.

 

Er zijn voordelen en nadelen aan beide constructies. Traditionele rieten daken bezorgen dus dat nostalgische gevoel. Verder zijn zo ook erg licht qua gewicht. De nadelen van traditionele  rieten daken is dat ze niet zijn ontworpen om warmte te isoleren, ondanks de isolerende eigenschappen van riet. Ook ontstaat er veel stof, wat niet gunstig is voor mensen die daar allergisch voor zijn of andere aandoeningen hebben die daar negatieve gevolgen van ondervinden. Ten slotte zijn deze rieten daken ook erg brandgevaarlijk, wat als gevolg heeft dat verzekeringen ervoor erg duur zijn en ze niet geplaatst mogen worden in nieuwbouwwijken.

 

Gesloten kappen zijn wel brandveilig, laten geen stof binnen en zijn bijzonder goed in het vasthouden van warmte. Het nadeel is dat het niet goed ventileert en het dat nostalgische aspect mist, omdat je er van binnen niets van kan zien.

 

https://www.rietwerk.nl/